Intro Biografie Lessen Concert Video Audio Tarieven Tips Contact

~Biografie~

Mijn vader begreep destijds niet wat zijn zoon nou zo leuk vond aan ‘dat gepluk aan die snaren’, maar als hij zo graag naar het conservatorium wilde dan moest hij dat maar doen. Voor die instemming ben ik mijn vader heel mijn leven dankbaar gebleven.

Ik ben geboren in Bruinisse en kom totaal niet uit een muzikaal nest. Zelf zong ik als kind nogal graag. In de kerk, maar vooral ook bij het CJV waar de Zeeuwse troubadour Engel Reinhoudt soms kwam optreden. Bij zingen paste wel een gitaar en rond m’n veertiende kocht ik een simpel triplex exemplaar.

Liefde voor klassiek door lp

De liefde voor het klassieke repertoire kwam min of meer bij toeval op mijn pad. Tijdens zo’n uitwisselingsbezoek met de middelbare school aan het Engelse Hatfield kocht ik daar in een winkeltje spontaan een lp van Alirio Diaz: ‘400 Years of the Classical Guitar’. Dat was zo prachtig, die muziek van Bach tot en met de 20e eeuw. Het eerste stapje op weg naar een loopbaan in de muziek werd gezet toen ik in contact gebracht werd met Doron Peper, een muziekstudent die mij twee jaar les gaf en me daarna adviseerde naar de vooropleiding van het conservatorium te gaan. Ik volgde die raad op. Aan het Rotterdams Conservatorium studeerde ik klassiek gitaar bij Dick Hoogeveen.

Ik wist al snel dat ik gitaardocent zou worden. Ik ben goed in performance, maar met mijn muzikaal geheugen behaal ik maar een gemiddeld niveau, dus lag ‘uitvoerend musicus’ niet zo voor de hand. In 1982 behaalde ik het diploma docerend musicus en geef gitaares in mijn woonplaats Zierikzee en in Bruinisse op Schouwen-Duiveland.

Grote liefde

Het is van belang om een klik te hebben met het instrument. Klassiek gitaar spelen, vergt beslist wel wat inzet. Mijn grote liefde gaat uit naar de Barok-muziek en daarnaast bestaat mijn repertoire uit Renaissance, Romantiek, Latijns-Amerikaans, Spaanse klassiek en het luisterlied van deze tijd.

Naast het lesgeven, dat ik nu al lange tijd niet meer in groepjes maar met één leerling tegelijk doe, treedt ik zelf tegenwoordig ook wat vaker op. Dat is een hele fijne combinatie. Na de eerste lockdown tijdens de corona-pandemie, waardoor lesgeven stil kwam te liggen, besloot ik ‘huis/tuinconcerten’ te gaan geven. Dat wil zeggen een uur lang – met pauze – klassieke gitaarmuziek bij de mensen thuis. En daarbij zijn verzoeken ook welkom.

In de kerk van Noordgouwe.
Foto: Marieke Mandemaker